22 ژوئن

دمنوش زنیان به دلیل مقادیر بالای مواد مغذی موجود در آن به عنوان یکی از بهترین دمنوش های طبیعی و خانگی برای درمان معده درد، سرماخوردگی، لاغری و کاهش وزن و همچنین پیشگیری و درمان جوش صورت محسوب می شود.
دمنوش زنیان را به دلیل بوی تندی که دارد، معمولا همراه با چای سبز مصرف می کنند.
گیاهشناسی: زنیان گیاهی علفی، یک ساله و به ارتفاع ۳۰ تا ۹۰ سانتی‌متر است که در نواحی شرقی هند، ایران و مصر به صورت خودرو می‌روید؛ در این مطلب برخی از خواص این گیاه را بیان می‌کنیم. گیاه آن در کتب طب سنتی با نامهای “انیسون بری” و “کمون حبشی” نامیده شده است


خواص دمنوش زنیان برای پوست و مو
۱) آکنه و جوش صورت: دمنوش زنیان دارای خواص ضد التهابی و ضد میکروبی قوی است که به سم زدایی و پاک سازی بدن کمک کرده و خطر ابتلا به آکنه و جوش صورت را کاهش می دهد.
۲) اگزما: دمنوش زنیان دارای خواص ضد التهابی و از بهترین روش های طبیعی برای درمان اگزما و همچنین درمان خارش و جوش های پوستی ناشی از این بیماری پوستی می باشد.
۳) جلوگیری از سفید شدن مو در جوانی: امروزه نوجوانان و جوانان به دلیل فرآیند های اکسیداتیو در سلول ها دچار سفیدی زودرس مو می شوند، گفته می شود که مقادیر بالای مواد مغذی موجود در دمنوش زنیان از سفید شدن زودرس مو ها جلوگیری می کند.


فواید دارویی و درمانی دمنوش زنیان برای بدن
۴) لاغری و کاهش وزن: دمنوش زنیان به افزایش چربی سوزی بدن کمک کرده و با سم زدایی و پاک سازی روده ها به لاغری و کاهش وزن به ویژه کاهش چربی شکم کمک می کند.
۵) دانه این گیاه خاصیت میکروب کشی دارد و بر روی بعضی میکروبها مانند سالمونلا تیفوزا، میکروسپوریوم پیوژنز و اشرشیاکلی اثر دارد.
۶) سلامت معده و دستگاه گوارش: دمنوش زنیان در طب سنتی برای درمان بیماری های گوارشی استفاده می شود؛ دمنوش زنیان به بهبود هضم غذا کمک می کند، معده درد را درمان کرده و احتباس گاز در روده ها را کاهش می دهد.
۷) بهبود هضم غذا با زنیان: زنیان حاوی مقادیر زیادی تیمول است؛ این ترکیب ترشح اسید معده را تحریک می‌کند و سرعت هضم مواد غذایی را افزایش می‌دهد، از این گیاه برای درمان سوء هاضمه، نفخ، تهوع و کاهش درد کولیک در نوزادان استفاده می‌شود.


۸) رفع مشکلات عضلات: نتایج پژوهش های جدید دانشمندان نشان می دهد که خواص گیاه زنیان می تواند به درمان آسیب دیدگی تاندولهای حرکتی و التهاب و کشیدگی آنها کمک زیادی بنماید
۹) همچنین دمنوش زنیان به پاک سازی روده ها کمک کرده و خطر ابتلا به اسهال، یبوست و بواسیر را کاهش می دهد.
۱۰) سرماخوردگی و آنفلونزا: دمنوش زنیان یکی از بهترین نوشیدنی های طبیعی برای پیشگیری و درمان سرماخوردگی، آنفلونزا، تب، سرفه و عفونت در فصل پاییز و زمستان محسوب می شود. در واقع زنیان به دلیل مقادیر بالای مواد مغذی و خواص ضد میکروبی که دارد به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری ها را کاهش می دهد. برای پیشگیری و درمان سرماخوردگی و آنفلونزا توصیه شده که روزانه ۲ فنجان دمنوش زنیان بنوشید.


۱۱) تسکین سردرد با زنیان: جالب است بدانید که بخور با دمنوش زنیان به دلیل بوی تند و خواص ضد التهابی که دارد به درمان سریع گرفتگی و احتقان بینی در سرماخوردگی و سردرد کمک می کند.
۱۲) رفع حالت تهوع با زنیان: نوشیدن دمنوش زنیان و همچنین استنشاق بخار آن برای درمان حالت تهوع بسیار موثر است، زنیان خاصیت ضد باکتری دارد بنابراین عفونت‌های میکروبی در معده را از بین می‌برد.
۱۳) کاهش تنگی نفس: از خواص بسیار ارزشمند گیاه زنیان، نقش آن در رفع ترشحات تنفسی می باشد. افراد سرد مزاج معمولاً در فصول سرد سال به این مشکل روبرو می شوند، به همین سبب مصرف این گیاه به آنها توصیه می گردد.
۱۴) سم زدایی و پاک سازی بدن: دمنوش زنیان یکی از بهترین روش های طبیعی و خانگی برای سم زدایی و پاک سازی بدن است که خطر ابتلا به بیماری ها را کاهش داده و به بهبود گردش خون در بدن کمک می کند.
۱۵) زنیان برای درمان درد دندان بسیار مفید است، غرغره کردن دهان با دمنوش زنیان موجب بهبود سلامت دهان و دندان می‌شود. تیمول موجود در زنیان ضد باکتری است، خطر پوسیدگی دندان را کاهش می‌دهد و از بیماری‌های لثه جلوگیری می‌کند.


۱۶) تاثیر زنیان در بهبود دیابت: زنیان تاثیر بسزایی در بهبود دیابت دارد برای این منظور مبتلایان به دیابت می توانند یک قاشق چای خوری دانه زنیان را در یک لیوان شیر مخلوط و ۳۰ روز آن را میل کنند.
۱۷) درمان آرتروز: از دیگر خواص زنیان، نقش آن در درمان مشکلات التهابی غضروف ها و استخوان ها می باشد، به همین سبب از قدیم الایام برای درمان و کاهش درد این امراض مورد استفاده قرار می گرفته است.
۱۸) دفع سنگ کلیه + سنگ مثانه: اگر از مشکلات مربوط به سنگ در سیستم گوارشی خود رنج می برید و یا به دنبال دفع آنها از طریق گیاهان دارویی و سنتی می گردید زنیان مصرف کنید زیرا به دفع سنگ کلیه و مثانه کمک شایانی می کند.
۱۹) نگه دارنده طبیعی مواد غذایی: در طب سنتی و از گذشته های دور از زنیان به عنوان یک نگهدارنده مواد غذایی و افزایش مدت دوام آنها استفاده می کردند.
۲۰) ضد وبا: خاصیت ضد عفونی، ضد میکروبی و ضد ویروسی گیاه زنیان سبب شده تا در نابودی برخی از کرم ها و عفونت های سیستم گوارش مؤثر بوده و برای درمان وبا نیز توصیه گردد.


۲۱) آرامبخشی: همیشه دمنوش های گیاهی نقش زیادی در آرامش و کاهش استرس و اضطراب دارند دمنوش گیاه زنیان نیز از این قاعده مستثنی نبوده و از بسیاری از دمنوش های دیگر نیز نقش بهتری در تمدد اعصاب دارد.
۲۲) بر طرف کننده سوء هاضمه: یکی از علل بروز سوء هاضمه کم قوتی و ضعف مفرط می باشد یکی از گیاهان دارویی ارزشمند برای رفع این نوع از مشکلات هاضمه زنیان می باشد.
۲۳) خواص زنیان برای افراد الکلی: مصرف عصاره زنیان در افرادی که از اعتیاد به الکل رنج می برند توصیه می گردد زیرا مصرف عصاره این گیاه می تواند در ترک و تحمل عوارض ناشی از ترک الکل مفید باشد.
۲۴) در دوران شیردهی با مشورت پزشک: البته در طب سنتی از دمنوش زنیان و رازیانه برای پاک سازی رحم و افزایش شیر مادر در دوران شیردهی استفاده می شود. طرز تهیه آن: ۱ قاشق غذا خوری رازیانه را با ۲/۱ قاشق غذا خوری دانه های زنیان و ۱ لیتر آب جوش ترکیب کنید و بگذارید ۵ دقیقه بجوشد. از صافی رد کنید و به مدت چند روز این دمنوش را بنوشید تا نتیجه بگیرید.
عوارض و مضرات دمنوش زنیان: تاکنون گزارشی درباره ی عوارض و مضرات چای و دمنوش زنیان گزارش نشده با این وجود توصیه می شود که زنان در دوران بارداری و همچنین نوزادان و کودکان از مصرف آن اجتناب کنند. این گیاه ممکن است سرعت لخته شدن خون را کاهش و خطر خونریزی را افزایش دهد، بنابراین بهتر است ۲ هفته پیش از جراحی استفاده از آن را متوقف کنید.
طبع دمنوش زنیان: طبیعت دمنوش زنیان گرم می باشد. دمنوش زنیان حاوی مقادیر بالای تیامین، نیاسین، کلسیم، پتاسیم، سدیم، فسفر، آهن، تیمول و اسید های چرب است.


طرز تهیه دمنوش زنیان: مواد لازم
• چای سبز یا سیاه – یک قاشق چای خوری
• دانه زنیان – یک قاشق چای خوری
• آب – یک و نیم فنجان
روش درست کردن دمنوش زنیان: یک قاشق چای خوری چای سبز یا سیاه (ترجیحا چای سبز) و یک قاشق چای خوری دانه های زنیان را در یک و نیم فنجان آب جوش بریزید و بگذارید ۵ دقیقه بماند تا دم بکشد. می توانید با مقداری عسل شیرین کنید و بنوشید. پیشنهاد می کنیم که از پودر زنجبیل، زیره، آویشن و رازیانه برای خوشمزه تر شدن و افزایش خواص درمانی آن استفاده کنید.

دیدگاه بگذارید