22 ژوئن

۲۷ خاصیت باورنکردنی دمنوش پنیرک


پنیرک یک گیاه محبوب برای درمان بیماری ها

دمنوش پنیرک
طبیعت: از نظر طب سنتی ایران این گیاه طبیعتی معتدل و تا حدودی سرد و تر دارد.
خواص:
۱) دم کرده گل های پنیرک یکی از داروهای خوب ضد سرفه است. به علت داشتن موسیلاژ، از داروهای مفید برای درمان سرفه است
۲) دمنوش گل پنیرک برای عفونت‌های مثانه، اسهال خونی موثر است
۳) دمنوش آن برای کسانی که دچار یبوست و دارای معده و روده‌های تنبلی هستند، توصیه می‌شود
۴) انسداد مجاری کبد را باز می کند و موجب ازدیاد ترشح ادرار می شود
۵) همچنین تأثیر آن در درمان سرماخوردگی تأیید شده است
۶) حاوی ترکیبات دارویی و مغذی: ویتامین های A، B، C، E؛ انولین؛ لعاب، فنول، فلاونوئیدها، اسیدهای چرب ضروری؛ فیبر، کلسیم، منیزیم، روی، سلنیوم، پتاسیم


۷) جزء گیاهان تسکین دهنده و آرامش بخش: پنیرک به دلیل محتوای لعابی بالای آن، را به ویژه برای التهاب، یا برای مجاری ادراری، گوارشی یا تنفسی، به کار برده می شود.
۸) به علت داشتن عوامل قابض، باکتریایی و خواص ضد التهابی اش، این گیاه می تواند به صورت موضعی به عنوان یک درمان گیاهی برای زخم ها، کورک ها، جوش ها، نیش حشرات، خارش پوست، اگزما، آکنه و تورم مفید باشد.
۹) پنیرک برای درمان زخم: هم چنین برای درمان زخم یا التهاب غشا مخاطی در دهان، گلو، معده و روده ها استفاده می شود.
۱۰) پنیرک برای درمان بیماری های تنفسی: پنیرک چون دارای موسیلاژ و آنتوسیانین فراوان است، خواص درمانی دارد که می تواند به مشکلات مخاط دستگاه تنفسی فوقانی کمک کند. این گیاه حاوی مقدار زیادی از مواد مخاطی است که بافت ملتهب را با یک لایه محافظ پوشش می دهد.
۱۱) تاثیر پنیرک بر روی دستگاه ادراری و تناسلی: دمنوش گل پنیرک دارای ویتامین B وC فراوان می باشد ، مقوی رحم و ادرار آور است و برای درمان بیماری های کلیه ومثانه مانند سوزش مجاری ادراری و عفونت مثانه بسیارمفید و موثر است.


۱۲) تاثیر پنیرک بر روی غدد: دمنوش پنیرک برای درمان یرقان و سلامت کبد و پاک کردن آن مورد استفاده قرار می گیرد و بسیار مفید است.
۱۳) تاثیر پنیرک بر روی دستگاه تنفسی: دمنوش گل های پنیرک برای رفع زکام و تورم دهان و گلو بسیار موثر است، همچنین دمنوش ساقه و برگ آن، موجب برطرف شدن گرفتگی صدا می شود.
۱۴) تاثیر پنیرک بر روی دستگاه گوارش: دمنوش پنیرک سبب درمان دلپیچه می شود و ضد اسهال است. این دمنوش برای رفع تورم های روده ای و معده ای و یبوست به دلیل خواص ملینی آن مفید است
۱۵) این دمنوش خلط آوربوده و استعمال جوشانده آن به صورت کمپرس گرم و حمام موجب رفع ناراحتی های بواسیر ، بعضی تومورها، ورم پلک چشم و … می شود.


۱۶) تاثیر پنیرک بر روی پوست: دمنوش پنیرک خاصیت نرم کنندگی پوست بدن را دارد و برای درمان جوش بسیار موثر است، می توان این دمنوش را به صورت لو سیون برای نرم کردن پوست بدن به کار برد.
۱۷) مصرف این گیاه برای درمان کم خونی، مفید است.
۱۸) دمنوش این گیاه برای درمان اسهال خونی موثر و مفید است
۱۹) این گیاه درمان کننده برونشیت و استفراغ می باشد.
۲۰) این گیاه سردردهای یک طرفه شدید را برطرف می کند.
۲۱) پنیرک برای درمان، سوزش دهان و گلو، سرفه خشک مورد استفاده قرار می گیرد و هم چنین برای مشکلات شکم و مثانه استفاده می شود
۲۲) ضماد برگ و ریشه پنیرک بر روی دمل و یا کورک موجب سر باز کردن آنها می شود
۲۳) اگر برگ ساییده شده این گیاه را با روغن زیتون مخلوط کنید برای درمان سوختگی و عقرب گزیدگی موثر است.
۲۴) در هندوستان از گیاه پنیرک در هندوستان به عنوان داروی مسکن استفاده می شود به طوری که ۳۰۰ گرم برگ خشک پنیرک را در یک لیتر آب می جوشانند و میل می کنند.
۲۵) دمنوش گل پنیرک: سبب برطرف شدن ورم لوزه ها، درد گلو و آنژین می شود.
۲۶) استعمال جوشانده آن به صورت کمپرس گرم و حمام، در ناراحتی های بواسیر، بعضی تومورها، ورم پلک چشم را برطرف می کند.
۲۷) برای درمان زخم، برخی افراد پنیرک را در یک لباس مرطوب گرم قرار می دهند و آن را مستقیماً به پوستشان می مالند و یا آن را به آب وان حمام اضافه کنید.در غذاها، پنیرک به عنوان یک عامل رنگ آمیزی به کار می رود.

گیاهشناسی: پنیرک گیاهی است علفی ، پایا و چند ساله که ارتفاع آن به ۶۰ سانتی متر نیز می‌رسد. برگ‌های آن این گیاه خودرو و حالت دایره ای و دندانه دار دارد و گل‌های آن بنفش رنگ و کوچک هستند. قسمت مورد استفاده گیاه پنیرک، برگ و گل آن می‌باشد، بنا بر گزارش ها، همه خانواده پنیرک ها به جز پنیرک پنبه، خوراکی هستند.

زیستگاه:
پنیرک در بیشتر خاک ها، از مناطق ساحلی گرفته تا زیستگاه های طبیعی کوهستانی، با بیش ترین تنظیمات مناسب برای این گیاه مقاوم، یافت می شود.
قسمت های مورد استفاده این گیاه:
برگ ها، گل ها، غلاف دانه، ریشه ها.
برداشت محصول:
برگ ها در بهار؛ گل ها در اواخر بهار؛ غلاف دانه در اوایل تابستان.
ریشه ها می توانند هر زمان که به اندازه کافی برای خود بوته گیاه بزرگ باشند، برداشت شوند.
زنان باردار یا مادران تازه ممکن است دوست داشته باشند بدانند که برگ های پنیرک می توانند مقادیر مفیدی از آهن را فراهم کنند، همچنین روی و بیشتر ویتامین ها.
، برگ ها دارای میزان موکیلاژ زیاد پس می توان به عنوان پادزهر اضطراری برای سوزش و یا تحریکاتی که ممکن است ناشی از مصرف اتفاقی گیاهان تند و زننده باشد.
آشپزهای خلاق می توانند پنیرک را با اسفناج در بسیاری از غذاها از جمله سوپ و سالاد وارد کنند.
حتی می توان برگ های پنیرک بزرگ را برای یک ثانیه در روغن داغ سرخ می کنم تا “پاپدام” درست شود.
هم چنین پنیرک می تواند سوپ را کمی لعاب دار و سفت کند.
در چین، ریشه های پنیرک یک جز اصلی و عام هستند و در سوپ استفاده می شوند.

غلاف دانه را می توان با سفیده تخم مرغ جایگزین کرد، در صورتی که بخواهد مرنگ پنیرک درست کند. غلاف دانه پوست کنده شده را با استفاده از غلاف دانه ۳ قسمت آب و ۱ قسمت از آن بجوشانید تا مایع به نصف کاهش یابد.
برای هر نصف لیوان مایع، یک عدد سفیده تخم مرغ، یک قاشق دمنوشخوری فلفل، کمی وانیل و شکر اضافه کنید، بعد آن را انقدر هم بزنید تا حالت کف و فوم شود، درست مثل مرنگ.
برگ ها و غنچه های گل پنیرک شامل مخاط، تانن، فلاونوئیدها، روغن گیاهی، ویتامین C و مواد دیگر هستند.
آنتوسیانین گلیکوزید مالوین که یک ماده شیمیایی طبیعی است، تنها در گل ها یافت می شود.
مالوا سیلوستریس به طور سنتی به عنوان یک درمان گیاهی برای آسم، برونشیت، سرفه، عفونت های گلو و آمفیزم استفاده می شود.
درمان سنگ صفرا، سنگ کلیه، التهاب کلیه، سردرد، یبوست، دندان درد و بی خوابی
استفاده دیگر از این گیاه در داروهای گیاهی سنتی شامل درمان سنگ صفرا، سنگ کلیه، التهاب کلیه، سردرد، یبوست، دندان درد و بی خوابی است.
برای حفظ خواص پزشکی این گیاه، نباید جوشانده شوند. امروزه، گل ها و عصاره خشک شده در بسیاری از مخلوط های دمنوش تجاری و داروهای ضد درمانی مورد استفاده قرار می گیرند که برای تسکین سرفه در نظر گرفته شده است.
دمنوش گیاه پنیرک برای مادران شیرده
گفته می شود که دمنوش از این گیاه به مادران شیرده کمک می کند تا شیر بیشتری تولید کنند. مالوا سیلوستریس نیز از آن به عنوان یک منبع غذا استفاده می کند.
دانه های آن شبیه به فندق های جوان هستند و می توانند در سالاد سبز همراه با برگ ها و گل ها قرار بگیرند. استفاده از پنیرک در آشپزخانه عمدتاً فراموش شده است، اما قطعاً سزاوار بازگشت مجدد است.
تهیه دمنوش:
طرز تهیه:
یک قاشق غذا خوری گل پنیرک را در یک قوری ریخته و آب با دمای ۸۰ درجه سانتی گراد روی آن می ریزیم و اجازه می دهیم که به مدت ۱۰ دقیقه دم بکشد. و بعد از یک ربع آن را صاف می کنیم و این دمنوش مفید را می نوشیم.
دمنوش گل پنیرک با طعمی ملایمی که دارد میتواند بدون شیرین کننده هم اغلب ذائقه ها را راضی کند. این بسته به سلیقه ی شماست. البته به علت اینکه بیشتر خواص دارویی دارد بهتر است که با عسل شیرین شود.
نکات قابل توجه
۲- پس از صاف کردن دم کرده، برای استخراج تمام موسیلاژ گل را فشار دهید و سپس تفاله را دور بریزید.
۳- هنگام تهیه ی فرآورده، بیش از ۵ دقیقه آن را نجوشانید، زیرا موجب هیدرولیز موسیلاژ می شود و محصول را کم اثر می کند.
مهمترین فواید گل پنیرک:
ضد درد، ضد التهاب، ضد عفونی کننده، قابض، ملین، ادرار آور، خلط آور و مقوی رحم.
ترکیبات مهم برگ پنیرک:
برگ پنیرک دارای ۸ درصد موسیلاژ و مقداری تانن و فلاونوئید است که پس از هیدرولیز، قندهای آرابینوز، گلوکز، رامنوز، گالاکتوز و اسید گالاکتورونیک اسید تولید می کند.
طریقه و مقدار مصرف پنیرک
یک لیوان آب سرد ریخته را روی ۵ گرم برگ پنیرک بریزید و به مدت ۵ دقیقه بجوشانید و یا روی ۵ گرم برگ، یک لیوان آب در حال جوشیدن می ریزیم و درب آن را بپوشانیم تا دم بکشد، سپس بعد از ۱۵ دقیقه آن را صاف می کنیم. اگر می خواهید محلول های سرد برگ پنیرک را مصرف کنید، قبل از مصرف، آن را کمی گرم کنید. برای هر بار مصرف این دمنوش ، یک قاشق عسل به آن بیفزایید تا اثر آن قوی ترشود. روزی سه تا چهار بار این دمنوش را مصرف کنید.

نسخه های طب سنتی برای استفاده از خواص گیاه پنیرک:
از نظر طب سنتی گیاه پنیرک معتدل است و اخلاط خیلی رقیق را معتدل و اخلاط غلیظ را رقیق می کند.
ساییدگی برگ این گیاه برای شکستگی اعضاء مفید است.
افراد دارای پوست حساس و لطیف، گل و برگ پنیرک را در نیم لیتر آب بجوشانند و محلولی به دست آمده را به صورت لوسیون بر روی پوست بمالند تا پوست آنها نرم و لطیف شود.
جوشانده ۵۰۰ گرم گل یا ریشه گیاه را در یک لیتر آب و مالیدن آن با ملایمت بر روی پوست پس از صاف کردن برای تسکین ناراحتی های ناشی از تابش گرمای خورشید و آفتاب زدگی مفید است.
موارد منع مصرف:

  • افرادی که سابقه آلرژی به گیاهان دارویی دارند باید در مصرف پنیرک احتیاط نمایند.
  • بیماران مبتلا به دیابت و یا افرادی که بدنشان به تغییرات قند خون حساسیت نشان می دهد، باید با توجه بیشتری این گیاه را مصرف نمایند، زیرا ممکن است سبب کاهش قند خون گردد.
    برخی گیاه شناسان این دوز مصرفی را توصیه می کنند:مصرف ۵ گرم گیاه ریز شده، خشک شده یا تازه، روزانه و یا دم کرده.
    این گیاه سمی نیست و هیچ گزارشی از عوارض جانبی و یا تداخل با دیگر داروها برایش وجود ندارد.
    این شامل هم گل ها و هم برگ ها می شود.
    با این حال، دوزهای زیادش می توانند به عنوان ملین مورد استفاده قرار گیرند و موجب اسهال می شوند.
    در برخی از مقالات زنان باردار یا شیرده توصیه می شود که از این گیاه اجتناب کنند، اما هیچ مطالعه ای وجود ندارد که تایید کند که آیا این گیاه ایمن است یا نباید در دوران بارداری استفاده شود.
    بارداری و شیردهی: اطلاعات کافی در مورد استفاده از پنیرک در دوران بارداری و شیردهی وجود دارد؛ در مورد استفاده از آن در حد امن پیش بروید و زیاده روی نکنید.

طرز تهیه بورانی توله یا پنیرک: گیاه پنیرک را به خوبی با مواد شوینده مخصوص سبزیجات، چندین مرتبه می شوئیم تا کاملا تمیز شود سپس آن را خرد می کنیم و با کمی آب می پزیم. سپس پیاز داغ و سیر داغ می کنیم و کمی زرد چوبه و فلفل به آن می افزاییم و چند تخم مرغ به آن می افزاییم، سپس این مخلوط را به پنیرک پخته شده اضافه می کنیم و ۵ دقیقه درب ظرف را می بندیم تا این مواد طعم دار شوند. این غذای خوشمزه را همراه ماست میل بفرمایید.

دیدگاه بگذارید